Drúzok és államiság a Közel-Keleten

Absztrakt

A drúz közösség a Közel-Kelet egyik legrelytélyesebb és legérdekesebb vallási-etnikai csoportja. Ez a hetes síita iranyzatból a 11. században kivált vallási közösség Szíriában, Libanonban, Izraelben/Palesztínában talált otthonra. A drúzok bár zárt és vallásilag elkülönülő közösségekben élnek mégis képesek voltak kölsőségeigben nagyban alkalmazkodni a környező többségi társadalmakhoz és ezt nem csak Levantében de a drúz diaszpórában is. Ez a tanulmány a drúz közösség általános bemutatása mellett a drúzok és államiság kapcsolatát igyekszik közelebbről körüljárni.

Kulcsszavak: drúzok, iszlám, drúz vallás, diaszpóra, Szíria, Izrael, Libanon, Palesztina

The Druze community is one of the most exciting and enigmatic ethnoreligious groups in the Middle East. They seceded from the Seveners in the 11th century, and settled in the territories of today’s Syria, Lebanon, Israel, and Palestine. While the Druze usually live in closed and religiously isolated communities, they were able to successfully integrate into the mainstream societies around them, not just in Levant but in the diaspora as well. The paper gives a general overview of the Druze community, including their relation to statehood.

Keywords: The Druze, Middle East, Lebanon, Syria, Israel, Palestine

Korábbi lapszámaink elérhetők a Matarka vagy az OSzK Elektronikus Periodika Archívuma honlapján.

A REGIO (1990-2010) repertóriuma elérhető a Transindex Adatbankjából.

A kiadvány a Magyar Tudományos Akadémia, valamint az NKA Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiumának támogatásával készült.

Search
Generic filters