Volt egyszer egy magyar színház

Absztrakt

Pásztor Béla (1895–1966) színész, színházi és filmrendező, moziigazgató, újságíró, a húszas évektől a magyarországi filmvilág ismert és elismert, de a film- és színháztörténet elfeledett alakja. 1949 elején Izraelbe távozik, az 1953-tól játszó magyar nyelvű színtársulat alapítója, rendezője, színésze. Életútját és izraeli színházát ritkán és számos téves adattal említi a magyarországi film- és színháztörténet. Pályája bemutatására a korabeli sajtó, a könyvtárak és archívumok dokumentumai és hagyatéka felhasználásával először kerül sor. A cikk a Pásztor Béla élettörténetét a korszak (húszas–hatvanas évek) művelődés-, film- és színháztörténeti közegében bemutató, rövidesen megjelenő könyvem egyik fejezetének rövidített változata.

Kulcsszavak: Tisza-per, UFA, Pramount, népszínmű, MAFIRT, Izrael, nyelvek háborúja, magyar színház, Molnár Ferenc, Bársony Rózsi, kabaré, Jávor Pál, Anna Frank

Korábbi lapszámaink elérhetők a Matarka vagy az OSzK Elektronikus Periodika Archívuma honlapján.

A REGIO (1990-2010) repertóriuma elérhető a Transindex Adatbankjából.

A 2020. évi számok megjelentetését az NKA Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiuma támogatta. A kiadvány a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával készült.

Search
Generic filters